Finansijske obaveze studenata – koliko košta studentski život

Upis na fakultet i samo studiranje predstavljaju jednu od najvećih životnih prekretnica mladilh ljudi, a posebno za one koji tada otpočinju i samostalan život u novom gradu. Studentski život ume da bude veoma skup, posebno za one studente koji nisu na budžetu, pa je zato dobro da svi budući studenti znaju šta ih očekuje kada se otisnu na avanturu zvanu studiranje

Kada se saberu svi troškovi, studiranje za mnoge mlade ljude može postati pravi luksuz, a posebno za sve one koji studiraju u drugom gradu. Među stvarima za koje studenti moraju da izdvoje novac, osim troškova na fakultetu, su i troškovi smeštaja, hrana, računi… Sve su to dovoljni motivi za borbu za budžet, ali i stipendiju i studentski dom, koji znatno mogu da olakšaju studentima. 

Ono što takođe može olakšati studentima jeste brz i efikasan transfer novca, odnosno da ne moraju dugo da čekaju na podizanje novca nakon što im roditelji uplate džeparac. Transaks omogućava transfer novca fizičkim licima bez otvaranja računa, a novac je dostupan drugoj strani odmah nakon uplate. 

U nastavku teksta saznajte koje su sve finansijske obaveze studenata i na kakve sve potencijalne troškove budući brucoši moraju da se pripreme.

Školarine na fakultetima mogu biti veoma skupe

Visina školarine za osnovne akademske studije na Univerzitetu u Beogradu kreće se od 55.000 do 240.000 dinara, u zavisnosi od odabrane institucije i smera. To znači da svi studenti koji se ne upišu na budžet moraju da izdvoje poprilično velike sume novca za školarinu. 

Plaćanje školarine na fakultetima je uglavnom omogućeno u nekoliko rata, pa to predstavlja određenu olakšicu studentima. Osim toga, značajan trošak studentima predstavlja i kupovina udžbenika. U zavisnosti od fakulteta do fakulteta varira i cena, a u proseku cena jedne knjige iznosi oko 1.000 dinara. 

Iznajmljivanje stana je luksuz koji ne mogu svi da priušte

Svi oni studenti koji ne borave u studentskom domu ili porodičnoj kući, već moraju da iznajme stan, imaju velike troškove i za rentiranje. U zavisnosti od lokacije na kojoj se iznajmljuje stan, kao i kvadrature, zavisi i kolika će biti cena stanarine. 

U užem centru grada cena jednosobnog stana, pogodnog za studente, iznosi u proseku 300 evra, dok se u ostalim delovima ovakav vid prostora može pronaći i po cenama od 150 do 250 evra.

Svakako je preporuka da ako se odlučite na ovakav vid života u Beogradu potražite nekoga sa kime biste mogli da podelite troškove, odnosno cimera. Ukoliko ne poznajete nikoga sa kime biste mogli da živite, a niste spremni da delite životni prostor sa strancem, onda je najbolje da za što niže troškove odaberete manji prostor na periferiji grada. 

Digitron i novac

Smeštaj u domu za studente na budžetu

Studentima koji su na budžetu dostupno je mesto u nekom od studentskih domova. Tu se smeštaj naplaćuje po simboličnim cenama, pa tako u zavisnosti od kategorije doma i kapaciteta sobe, studenti moraju da izdvoje između 1.200 i 2.200 dinara na mesečnom nivou. 

Računi predstavljaju ogroman trošak

Život u stanu pored stanarine, podrazumeva i brojne druge troškove, među kojima su najveći za infostan, struju, internet, kablovsku, telefon… Opšte je poznato da su računi u Beogradu za nabrojane stavke poprilično veliki, pa je svim onim mladim ljudima koji se sami izdržavaju ili ih finansiraju roditelji, značajna svaka ušteda. 

Plaćanje računa u bankama podrazumeva visoku provizuju, a plaćanje u pošti dugo čekanje u redovima, za koje studenti nemaju previše ni vremena ni strpljenja, pa je zato idealno rešenje da se plaćanje računa obavi preko Transaksa, koji kombinuje niske provizije i brzo i sigurno plaćanje bez čekanja. 

Ishrana u menzi je najpovoljnija opcija

Kada je u pitanju hrana, studentima je na raspolaganju studentska menza gde po povoljnim cenama mogu nabaviti sva tri obroka. Cene u menzama se razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o studentima koji su na budžetu ili samofinansirajućim

Za budžetske studente cena sva tri obroka dnevni iznosi između 200 i 300 dinara, dok je cena za samofinasirajuće između 450 i 550 dinara dnevno

Studentski život nije nimalo jednostavan, a ni jeftin, ali imajte na umu da, koliki god bili troškovi studiranja i studentskog života uopšte, studiranje se svakako isplati, stoga na najbolji način iskoristiti priliku koju imate i uživajte u studentskim danima.